Warzywo tygodnia – papryka

W ubiegłym tygodniu uczniowie klas I-III przy pomocy swoich rodziców przygotowywali dania
w składzie, których znalazła się papryka. Warzywo to różni się między sobą pod względem wielkości, koloru, kształtu i ostrości. Paprykę możemy spożywać na surowo, świetnie nadaje się również na przetwory, występuje też w postaci suszonej lub suszonej i zmielonej (papryka
w proszku) jako przyprawa do wielu potraw. Warzywo to jest bogate w wiele witamin szczególnie w witaminę C (papryka czerwona  i żółta zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna), A i E oraz beta-karoten i sole mineralne (potas i wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Oto kolorowe i bogate
w składniki odżywcze dania, które przygotowaliśmy wykorzystując  paprykę.

Opracowała Katarzyna Okrój