Co jemy? Warzywo tygodnia–cukinia

W minionym tygodniu uczniowie klas I-III  wraz ze swoimi rodzicami przygotowywali dania
z cukinii. Cukinia ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze znajduje się na liście najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza im młodsza, tym smaczniejsza. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Poniżej zdjęcia dań jakie wyczarowali z tego warzywa nasi młodzi kucharze.

Opracowała Katarzyna Okrój