„PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT” - warzywo tygodnia natka pietruszki

W ubiegłym tygodniu uczniowie klas I-III przy pomocy swoich rodziców przygotowywali dania
z natką pietruszki. Silnie pachnąca natka pietruszki zajmuje ważne miejsce w kuchni. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup bez tego warzywa. Nietrudno docenić jej zalety jako aromatycznej przyprawy. Jak na tak skromną zieleninę, natka pietruszki posiada wiele cennych składników. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością: witaminy A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminy C, E i K1. Poza tym natka pietruszki to źródło minerałów - cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Natka pietruszki znalazła zastosowanie nie tylko w kuchnia ale także w medycynie. Siekana nać roztacza bogaty ziołowy zapach, który w razie potrzeby pomoże nam także odświeżyć oddech – listek natki możemy podgryzać w zastępstwie gumy do żucia, dostarczając sobie przy okazji białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika i antyutleniaczy to także lek na dolegliwości układu moczowego. Poniżej znajdują się zdjęcia przedstawiające dania, które przygotowali nasi uczniowie z dodatkiem tego niezwykłego warzywa.

Opracowała Katarzyna Okrój