Przygotujmy lepszy świat – warzywo tygodnia fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest spożywana na całym świecie i sprzedawana jako świeża, w puszkach i mrożona. Można ją jeść na surowo, przygotowaną na parze, gotowaną, smażoną lub pieczoną. To powszechny składnik wielu innych potrawach, takich jak zupy , gulasze i zapiekanki . Fasolkę szparagową można również marynować, podobnie jak ogórki. Warzywo to zawiera wiele drogocennych witamin między innymi: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C i K oraz następujące minerały wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Znanych jest ponad 130 odmian fasoli jednak najbardziej popularne odmiany to: fasolka szparagowa zielona, żółta, fioletowa oraz czerwona. Poniżej prezentujemy dania przygotowane przez naszych młodych, zdolnych kucharzy z klas I-III i ich rodziców.

Opracowała Katarzyna Okrój