PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – WARZYWO TYGODNIA BAKŁAŻAN

Bakłażan należy do gatunku psiankowatych. Choć znany jest jako warzywo, z punktu widzenia botanicznego jest to w stu procentach owoc, dokładniej mówiąc jagoda. Inna nazwa bakłażana to gruszka miłosna, jajko krzewiaste, oberżyna czy psianka podłużna. Warzywo to zawiera mnóstwo soli mineralnych, głównie fosforu i wapnia, dużo glukozy i błonnika. Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym. Bakłażany bogate są w antycyjany, dzięki którym zawdzięczają swój niepowtarzalny kolor. Związki te należą do flawonoidów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, pomagają przyswajać witaminę C, a także działają antywrzodowo, antyalergicznie i antygrzybiczo, zapobiegają starzeniu i poprawiają wygląd włosów i paznokci.Poniżej znajdują się zdjęcia naszych zdolnych młodych kucharzy z klas I – III z bakłażanem w roli głównej.

Opracowała Katarzyna Okrój