„PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT” – WARZYWO TYGODNIA CIECIERZYCA

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
W ciecierzycy występują następujące witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, witamina K oraz następujące minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ciecierzyca znajduje szerokie zastosowanie w kuchni stanowi ona podstawę pysznych falafeli oraz humusu, doskonale komponuje się z warzywami, dlatego też możemy przygotować z jej dodatkiem pożywne leczo. Ponadto, prażona ciecierzyca stanowi idealny dodatek do świeżej sałatki. Warto również wiedzieć, iż szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej znajduje woda z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy (znana pod nazwą aquafaba). Produkt stanowi doskonały zamiennik jajka. Jest również świetną bazą do przygotowywania zdrowych deserów, np. wegańskiej bezy lub musu czekoladowego. Poniżej możemy podziwiać jakie niesamowite dania udało się wyczarować naszym młodym kucharzom z klas I-III.

Opracowała Katarzyna Okrój