PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – WARZYWO TYGODNIA – JARMUŻ

W minionym tygodniu uczniowie klas I – III wraz ze swoimi rodzicami przygotowywali dania z jarmużu. Jarmuż jest jedną z najstarszych form roślin kapustnych. W rejonie Morza Śródziemnego uprawiany jest od ponad 2000 lat. Jest członkiem rodziny roślin krzyżowych, znanej ze swojej zdolności do rozkwitu w chłodniejszych porach roku. Rośliny te mają tendencje do rozrastania się na wielu różnych kontynentach. Jarmuż najbardziej kojarzy się z dużymi, ciemnozielonymi, podłużnymi liśćmi. Mają one kędzierzawe brzegi i sztywny system blaszek o jasnozielonym kolorze. Jednak odmian jarmużu jest wiele. Możemy spotkać liście proste zamiast karbowanych i na przykład w kolorze fioletowym. Jarmuż dostarcza organizmowi sporych ilości błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E, K i składniki mineralne (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Zawiera kilkadziesiąt razy więcej witaminy A oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza niż kapusta. Z jarmużu możemy przygotować wiele smacznych potraw np. sałatki, zupy, koktajle czy zdrową wersję chipsów.

Opracowała Katarzyna Okrój