„Pieczony ziemniak” w słonecznej aurze

10 października w drużynie harcerskiej i gromadzie zuchowej, zgodnie z  tradycją, odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka.  Podczas zbiórki szóstki i zastępy zbierały gałęzie na ognisko, wykazały się umiejętnością budowania harcerskiej watry. Musiały także zebrać z pola, do koszyków ziemniaki , a następnie je policzyć.  Niestety w ferworze „pracy” nie wszyscy wiedzieli,  do  której drużyny należą  i pomagali przeciwnikom. Pozbierane ziemniaki należało upiec w ognisku rozpalonym przez druhnę Martę – jedna zapałką. Zanim ziemniaki były gotowe do konsumpcji zorganizowano grę w podchody (z przygodami). Na zakończenie ze smakiem zjedliśmy upieczone bulwy i pożegnaliśmy się „iskierką”, a  „Strażnicy ognia” dokładnie zagasili ognisko.

Dziękujemy za współpracę Pani A. Krzyżykowskiej.  .

Zbiórkę prowadziły: Dh pwd. D. Kobiela, dh phm. M. Szadkowska