Śniadanie zdrowe i kolorowe

8 listopada Dzień Zdrowego Śniadania, dzieci z kl. 0 oraz kl. I- III wraz z rodzicami i wychowawcami przygotowały dla społeczności szkolnej i przedszkolnej śniadanie. Wszyscy pracowali od wczesnego ranka jak przysłowiowe "mrówki". Z owoców i warzyw (marchwi, jabłek, buraków) przygotowywaliśmy pyszne soki, z mrożonych truskawek, świeżych jabłek i gruszek przygotowaliśmy owoce w galarecie. Klasa 0 na tacach ułożyła pomarańcze, kiwi, banany, jabłka i winogrona oraz marchewki, pomidory i ogórki. Dzieci z klasy pierwszej wykonały jogurt owocowy z maślanką i mlekiem, natomiast klasa druga zrobiła kanapki. Trzecioklasiści wykonali sałatkę warzywną i koreczki. Wszyscy przygotowywali salę, aby śniadanie w miłej scenerii sprawiło nam także przyjemność. Mali kucharze nie zapomnieli o higienie przygotowywania i spożywania posiłków. Pamiętali także o tym, by stół zachęcał do jedzenia wyglądem, feerią barw, zapachem , a atmosferę stworzyli uczestnicy i organizatorzy śniadania. Pani dyrektor przed rozpoczęciem "śniadaniowania" życzyła wszystkim smacznego i bardzo cieszyła się z udziału w tej akcji.     Małgorzata Szadkowska