Kiermasz Świąteczny

Gorączkowy okres  przedświątecznych przygotowań nie omija murów szkolnych. Uczniowie aktywnie i z wielkim zaangażowaniem przygotowywali podczas lekcji techniki, plastyki oraz na zajęciach pozalekcyjnych różne ozdoby choinkowe, stroiki, świece, upominki oraz  wykonywali ciasteczka, których zapachy wprowadzają w atmosferę magicznych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkie przygotowane produkty  zostały wystawione na „Kiermaszu Świątecznym”,  który odbył  się przy okazji spotkania z rodzicami na wywiadówce.  Jak co roku towarzyszył temu wydarzeniu blask świerkowego drzewka. Wytwory dzieci bardzo podobały się rodzicom.

Dla tych, którzy jeszcze nie upiekli ciasteczek przygotowaliśmy dalszy ciąg   świątecznych przepisów naszych babć.(Pierwszą część przepisów znaleźć można w ubiegłorocznych wydarzeniach na stronie spkolonia –Kiermasz Świąteczny).

ŚWIĄTECZNE WYPIEKI BABCI ELŻBIETY

1.CIASTKA ZWYCZAJNE

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • ½ kg cukru
  • 1 proszek do pieczenie
  • 1 kg mąki
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka

Foremki do wycinania ciasteczek.

Sposób przygotowania:  składniki łączymy razem, ciasto wygniatamy. Wałkujemy. Wycinamy różne kształty foremkami. Przygotowujemy żółtko z 1 jajka + mleko, mieszamy; w oddzielnym pojemniku, łączymy cukier waniliowy z cukrem zwykłym i ewentualnie kolorową posypką. Ciastka smarujemy (tuż przed włożeniem do  pieca) masą mleko z jakiem, na to posypujemy przygotowaną posypkę, wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15-20 min, w temp. 180 C.

 

CIASTKA ROBIONE MASZYNKĄ

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 proszek do pieczenie
  • Około 1 kg maki

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Zrobione ciasto schładzamy, następnie (jeżeli posiadamy odpowiednie foremki do kręcenia ciastek maszynką, to robimy je maszynką) jeżeli nie, przygotowujemy z ciasta wałeczki o dł. około 10-15 cm i kładziemy na blachę. Pieczemy około 20 min. W temp. 180 C. Smacznego.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska