"Przygotujmy lepszy świat" – warzywo tygodnia - ogórek

Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny, zawiera również witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K, magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk. Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek
w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Warzywo to nadaje się do jedzenia na surowo jako dodatek do kanapek, można przyrządzić z niego wspaniałe sałatki, surówki, koktajle ale równie doskonale nadaje się na zimowe przetwory. Poniżej znajdują się zdjęcia dań z wykorzystaniem ogórka, które przygotowali nasi uczniowie z klas I-III wraz ze swoimi rodzicami.

Opracowała Katarzyna Okrój