PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – warzywo tygodnia FASOLA BIAŁA

Fasola to bardzo wartościowy pokarm, który wydaje ziemia na całym świecie uprawia się około 400 odmian tego warzywa. Jedna z nich jest fasola biała, która ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Cechą charakterystyczną fasoli jest również wysoka zawartość błonnika. Fasola biała jest doskonałym zamiennikiem mięsa gdyż zawiera dużo białka, nie jest to jednak białko pełnowartościowe dlatego warto łączyć ją z innym produktami zawierającymi aminokwasy. W fasoli znajdziemy następujące witaminy: Witamina K, Witamina C, Witamina B6, Witamina E, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Foliany oraz następujące składniki mineralna: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód i Cynk. Fasola to bardzo wdzięczny produkt, z którego możemy przygotować m.in. pasztet, ciasto, sałatkę czy sycącą zupę.

Opracowała Katarzyna Okrój