PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – WARZYWO TYGODNIA – SZPINAK

W minionym tygodniu nasi młodzi kucharze z klas I-III wraz ze swoimi rodzicami przyrządzali różnorodne dania ze szpinaku. Warto zaznaczyć, że warzywo to  zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K.  Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znana była już w starożytnej Persji, dlatego warzywo to nazywane było "perskim zielem". W XI wieku szpinak przywieziony został na tereny dzisiejszej Hiszpanii i stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy. Przez jakiś czas znany był jako "warzywo hiszpańskie", a następnie "potrawa florencka". Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego – jeśli chodzi
o żelazo, to szpinak ma go taką samą ilość jak wołowina.  Szpinak przyrządzać można na niezliczoną ilość sposobów. Można jeść świeże liście szpinaku jako dodatek do kanapek czy do sałatki. Świeży szpinak świetnie komponuje się z serami, zarówno z serami pleśniowymi, jak i fetą, parmezanem i oscypkiem. Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.  Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty ze szpinakiem.

Opracowała Katarzyna Okrój