"Babeczki z Delektą"

30 października kl.II z wychowawcą przeprowadziła warsztaty kulinarne pt.: „Pieczemy Babeczki” z Delektą -  Rieber Foods Polska S.A. Zgłaszając swój akces w programie otrzymaliśmy bezpłatny pakiet produktów – Babeczek Nadzianych Delekta i konspekty zajęć, które umożliwiły przeprowadzenie zajęć kulinarnych w szkole. Celem programu jest popularyzacja wspólnego pieczenia oraz nauki przez zabawę, samodzielne działanie i działania praktyczne. Zajęcia oparte na metodzie M. Montessori umożliwiły dzieciom działanie przez przyswajanie, samodzielne dochodzenie do wiedzy, ekspresję w działaniu.  Dzieci pracowały  z urządzeniami elektrycznymi, odczytywały wskazania  podziałki , ważyły,  odmierzały płyny różnymi miarkami, rozwijały czytanie ze zrozumieniem tekstu instrukcji, przygotowywały babeczki zgodnie z instrukcja pisemną i obrazkową.  Piekły babeczki  odmierzając czas różnymi zegarami. Każde dziecko miało świadomość,  że efekt  jego pracy zależy od zgodnej współpracy w zespole, rzetelnego wywiązania się z powierzonego mu przez grupę zadania, właściwego używania narzędzi i urządzeń technicznych. Podczas pracy nie zapomniały o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa. Po wykonaniu i upieczeniu  ponad 230 babeczek w trzech smakach i z trzema rodzajami nadzienia wspólnie przygotowaliśmy stół i zasiedliśmy do konsumpcji. Na degustację zaprosiliśmy zaprzyjaźnione klasy oraz nauczycieli i pracowników szkoły. Babeczki miały pyszny smak, moglibyśmy jeść takie codziennie.  Przy stole rozmawialiśmy przestrzegając zasad savoir-vivr’u , które poznaliśmy w oparciu o książkę G.  Kasdepke „ Bon czy ton savoir-vivire dla dzieci”.  Niektórzy z nas recytowali wiersze, inni śpiewali piosenki w ten sposób umilaliśmy sobie czas spędzony przy wspólnym stole. Realizując program  pamiętaliśmy o zachowaniu ładu i porządku na miejscach pracy.  Po zakończonych zajęciach uprzątnęliśmy klasę.