Przepisy naszych Babć

Klasa II Szkoły   Podstawowej w Koloni uczestniczy w konkursie pt.:  „Przepis na ciasta i ciasteczka naszych babć”, którego rozstrzygnięcie odbędzie się w Kiełpinie. Dzieci wykonywały prace w czterech zespołach. Teraz czekają na wyniki. A tymczasem podajemy jeden z zaprezentowanych przepisów.

Babka gotowana

(Potrzebna będzie blacha do gotowania babki, wysoki garnek,

taki, aby zmieściła się w nim blacha)

Składniki:

  • 6 jaj
  • 9 łyżek mąki
  • 9 łyżek mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 palma
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie.

Cukier puder mieszamy z palmą do uzyskania puszystej masy, wbijamy 1jajko mieszamy,

dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżkę mączki ziemniaczanej – cały czas mieszając, znowu dajemy jajko,

2 łyżki mączki ziemniaczanej i łyżkę mąki. W ten sposób postępujemy aż do wybicia wszystkich jaj

i zużycia mąki i mączki ziemniaczanej, na koniec dajemy proszek dopieczenia.

GOTOWANIE:

Do wysmarowanej dokładnie tłuszczem i wysypanej np. kaszą manną blachy ( i pokrywki)wykładamy ciasto i dokładnie nakładamy pokrywkę.  Następnie wkładamy do wysokiego garnka, w którym gotuje się woda. Po włożeniu blachy z ciastem woda powinna sięgać ¾ wysokości blachy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1i ½  godz. wyjmujemy, odkrywamy pokrywkę i wyjmujemy ciasto na talerz. Gotową babkę można polać lukrem,

Polewą np. czekoladową. Po ostygnięciu konsumujemy. Pycha. Smacznego!

Opracowała: Małgorzata Szadkowska