9 LUTEGO - MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY
- Szczegóły
- Opublikowano: niedziela, 14 luty 2021 12:14
- Odsłony: 2069
Pizza uchodzi za kultową potrawę kuchni włoskiej. Tymczasem pierwsze dania tego typu zaczęli serwować nie Rzymianie, a starożytni Grecy. Wprawdzie pieczony placek polany oliwą i zapiekany z ziołami serwowano na terenie Italii, jednak oficjalnie to Grecy są autorami tego niezwykłego przysmaku. Danie to początkowo było potrawą biedniejszych warstw społecznych, jednak później zajadali się nim również członkowie rodzin królewskich w wielu zakątkach Europy, w tym ponoć sam Zygmunt Stary. Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy. Międzynarodowy Dzień Pizzy to dobra okazja aby poznać kilka ciekawostek dotyczących tego okrągłego placka:
-
Największa pizza przygotowana została w RPA w 1990 roku. Zużyto do niej prawie 4 tys. kg sera i niespełna 2 tys. sosu pomidorowego. Jej średnica to 37,4 m, a ważyła ponad 12 ton!
-
Sobotnie wieczory to czas, kiedy na świecie zjadane jest najwięcej pizzy w całym tygodniu.
-
Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Amerykanina, któremu zajęło to zaledwie 41,31 sek.
-
Najwięcej pizzy jedzą Norwegowie – aż 5,4 kg na mieszkańca rocznie
-
Najdłuższa pizza świata mierzyła 405 metrów i przygotowano ją w Massie.
-
Najczęściej wybierane składniki do pizzy do pieczarki, szynka, papryka, salami i cebula.
-
W USA sprzedaje się 350 kawałków pizzy na sekundę!
-
W 2001 r. pizza dotarła na międzynarodową stację kosmiczną – International Space Station, aby zaspokoić głód pracujących tam astronautów. Koszt za transport pizzy wyniósł aż milion dolarów – opłaciła go Rosyjska Agencja Kosmiczna.
Przedszkolaki z Punktu Przedszkolnego i Oddziału Przedszkolnego oraz uczniowie z klas I – III naszej szkoły wraz ze swoimi wychowawczyniami również przygotowali to popularne danie. Na naszych stołach zagościły przeróżne rodzaje pizzy z naszymi ulubionymi dodatkami.
W oczekiwaniu na ulubiony przysmak dzieci poznawały historię i ciekawostki na temat tego popularnego dania. W końcu nadeszła najprzyjemniejsza chwila tego dania czyli degustacja. Zachwytom nie było końca. Kolejny taki dzień już za rok….
Opracowała Katarzyna Okrój