Przygotujmy lepszy świat – warzywo tygodnia burak

Niewielu z nas wie, że burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Burak zawiera m.in.: witaminę C, tiaminę, tyboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz wiele cennych minerałów : wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas,sód, cynk. Z buraka można przygotować wiele wspaniałych dań co możemy zobaczyć na poniższych zdjęciach. Potrawy te przygotowali uczniowie klas I-III wraz ze swoimi rodzicami.

Opracowała Katarzyna Okrój