„PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT” – WARZYWO TYGODNIA – KALAFIOR

Pochodzenie kalafiora  nie jest do końca znane przypuszcza się, że kalafior uprawiany był już 500 lat p.n.e na terenach Azji Mniejszej, skąd przywędrował do Europy, a stąd do Ameryki Północnej. Obecnie kalafior uprawiany jest w wielu krajach na całym świecie i występuje
w wielu odmianach: biały, pomarańczowy/żółty, zielony (romanesco), fioletowy. Kalafior można spożywać na surowo, lecz także piec, dusić, smażyć i gotować. Oprócz zup, kalafior może być składnikiem smacznych zapiekanek makaronowych i ryżowych.
Z kalafiora wyrabiać można ryż, który ma dużo niższą wartość energetyczną od tradycyjnego ryżu białego. Kalafior używany do sałatek najlepiej wcześniej ugotować, jednak spożywanie kalafiora na surowo również jest spotykane. Kalafior to bardzo zdrowe warzywo bogate w źródło błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne
i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny. Kalafior to wszechstronne warzywo, które w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów, co możemy zauważyć na zamieszczonych poniżej zdjęciach nadesłanych przez naszych młodych kucharzy z klas I – III i ich rodziców.

Opracowała Katarzyna Okrój