PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – WARZYWO TYGODNIA „GROSZEK ZIELONY”

Groszek zielony ma wiele witamin i składników odżywczych, to jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo. Wiele osób lubi go najbardziej właśnie w takiej formie - prosto z gałązki. Groszek zielony z puszki czy mrożony też ma dużo wartości odżywczych, choć jego smak może nie dorównać świeżemu. Odmiany cukrowe groszku, które nie mają w strąku wyściółki, można jeść w całości, razem z łupinką. Groszek zielony obfituje w witaminy z grupy B (między innymi B9, czyli kwas foliowy) oraz witaminę A, C, E i K. Oprócz tego zawiera dużo żelaza, a także potas, fosfor, cynk, magnez i wapń (witamina K ułatwia wchłanianie wapnia). Niacyna i błonnik pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi - obniżają tak zwany "zły" cholesterol LDL. Oprócz tego obniża poziom trójglicerydów. Groszek wpływa zatem pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia - pracę mięśni, kości i serca oraz dobry nastrój (a to dzięki obecności kwasu foliowego). Groszek zielony ma dużo białka, które może służyć jako jeden z zamienników mięsa zwierzęcego dla wegetarian i wegan. Posiada też sporo błonnika, a więc stymuluje trawienie i poprawia pracę jelit. Z groszku można przygotować wiele wspaniały, smacznych i zdrowych dań co widać na poniższych zdjęciach nadesłanych przez uczniów z klas I – III.

Opracował Katarzyna Okrój