Litania Miast

Po raz drugi 1 GZ „Ekoludki” oraz 1 DH im. H. Derdowskiego uczestniczyła w Litanii Miast, która odbyła się o godz. 19.45 na cmentarzu przy parafii WNMP w Kartuzach w Dzień Wszystkich Świętych. Na spotkaniu przedstawiono postać patrona miasta Św. Brunona zakonnika  zakonu Kartuzów . Postawiono pytanie „Kto z nas nie chce być świętym?” Podejmowano  próbę znalezienia odpowiedzi na to pytanie. W spotkaniu udział wzięli mieszkańcy Kartuz, okolicznych wsi, młodzież  KSM-ów.

Pamiętamy ...

„Człowiek żyje tak długo, jak długo trwa pamięć o nim…” (J. Kulmowa”. 1GZ „Ekoludki” oraz 1 DH im. H. Derdowskiego z druhnami  oraz nauczyciele i  uczniowie SP w Koloni sprzątali cmentarz ewangelicki w Koloni. Na cmentarzu obecnie znajduje się 47 grobów  założycieli wsi. Po uporządkowaniu grobów i miejsc wokół nich harcerze  ozdabiali groby kwiatami. W  Dniu Wszystkich Świętych palili znicze i odmawiali krótką modlitwę za zmarłych.

Oddaliśmy także hołd zamordowanym w czasie II Wojny Światowej pełniąc wartę przy ich grobie podczas nabożeństwa na cmentarzu w Sianowie.

"Śniadanie daje moc"

Kl .II „Skrzaty” zrealizowała  Program „Śniadanie daje moc”. Założyliśmy Klub Śniadaniowy. Wykorzystując techniki Freinet’a oraz M. Montessori  poznawaliśmy wartości odżywcze owoców i warzyw, przetworów mlecznych, kasz. Dowiedzieliśmy się, jak ważne jest spożywanie posiłków o odpowiednich porach dla zdrowia naszego organizmu. Wykonywaliśmy różnorodne sałatki, surówki, soki m.in. z warzyw i owoców uprawianych przez nasze babcie i mamy w sadach i ogrodach. Sami doświadczyliśmy, że kolorowe posiłki lepiej smakują, a do tego maja więcej witamin. Z mąki piekliśmy pyszny chleb wg przepisu babci, z płatków zbóż i suszonych owoców wykonaliśmy mussli własnego pomysłu. Interesujące zajęcia dodatkowo urozmaicały ciekawe plansze, rebusy, krzyżówki, szyfry. Już wiemy, że warto  pić soki warzywno-owocowe ponieważ są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Układaliśmy jadłospisy dla całej rodziny. Smaki wód-to była dla nas nowość, teraz wiemy, że jest ich kilka. A sama woda – pycha. Na zajęciach wzbogaciliśmy swoją wiedzę o tym, jak i co jeść, by być długo zdrowym, zdobyliśmy nowe umiejętności. Podczas zajęć nie zapomnieliśmy o higienie, myliśmy ręce oraz owoce i warzywa przed jedzeniem i przetwarzaniem.

"Babeczki z Delektą"

30 października kl.II z wychowawcą przeprowadziła warsztaty kulinarne pt.: „Pieczemy Babeczki” z Delektą -  Rieber Foods Polska S.A. Zgłaszając swój akces w programie otrzymaliśmy bezpłatny pakiet produktów – Babeczek Nadzianych Delekta i konspekty zajęć, które umożliwiły przeprowadzenie zajęć kulinarnych w szkole. Celem programu jest popularyzacja wspólnego pieczenia oraz nauki przez zabawę, samodzielne działanie i działania praktyczne. Zajęcia oparte na metodzie M. Montessori umożliwiły dzieciom działanie przez przyswajanie, samodzielne dochodzenie do wiedzy, ekspresję w działaniu.  Dzieci pracowały  z urządzeniami elektrycznymi, odczytywały wskazania  podziałki , ważyły,  odmierzały płyny różnymi miarkami, rozwijały czytanie ze zrozumieniem tekstu instrukcji, przygotowywały babeczki zgodnie z instrukcja pisemną i obrazkową.  Piekły babeczki  odmierzając czas różnymi zegarami. Każde dziecko miało świadomość,  że efekt  jego pracy zależy od zgodnej współpracy w zespole, rzetelnego wywiązania się z powierzonego mu przez grupę zadania, właściwego używania narzędzi i urządzeń technicznych. Podczas pracy nie zapomniały o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa. Po wykonaniu i upieczeniu  ponad 230 babeczek w trzech smakach i z trzema rodzajami nadzienia wspólnie przygotowaliśmy stół i zasiedliśmy do konsumpcji. Na degustację zaprosiliśmy zaprzyjaźnione klasy oraz nauczycieli i pracowników szkoły. Babeczki miały pyszny smak, moglibyśmy jeść takie codziennie.  Przy stole rozmawialiśmy przestrzegając zasad savoir-vivr’u , które poznaliśmy w oparciu o książkę G.  Kasdepke „ Bon czy ton savoir-vivire dla dzieci”.  Niektórzy z nas recytowali wiersze, inni śpiewali piosenki w ten sposób umilaliśmy sobie czas spędzony przy wspólnym stole. Realizując program  pamiętaliśmy o zachowaniu ładu i porządku na miejscach pracy.  Po zakończonych zajęciach uprzątnęliśmy klasę.

"Kaszubskie Madonny"

23 października w Ośrodku Edukacji Kaszubskiej –Szkole w Starej Hucie miała miejsce uroczystość finałowa konkursu plastyczno-literackiego „Kaszubskie Madonny”.  Jedną z laureatek konkursu była uczennica kl. II – Klaudia Potrykus. Laureaci wraz z opiekunami mieli okazję obejrzeć  program artystyczny w j. kaszubskim, po którym nastąpiło uroczyste wręczenie nagród laureatom i wspólny poczęstunek.