Wielkie śniadanie w szkole
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 16 listopad 2015 17:45
- Odsłony: 2887
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii, w tym roku po raz piąty. W bieżącym roku szkolnym 2015/2016 śniadaniowe święto obchodziliśmy w piątek - 6.11.2015, ponieważ 8 listopada wypada w dzień wolny od pracy (niedziela). W piątek od rana razem z rodzicami i nauczycielami dzieci przygotowywały pyszne śniadanie, w których uczestniczyły dzieci z punktu przedszkolnego „Ognik”, klasy 0 oraz I-III. „Ogniki” przygotowały talerze z różnorodnymi, kolorowymi owocami, „zerówka” razem rodzicami upiekła pyszne ciasta z galaretką, drożdżówki i ciasto marchewkowe. Natomiast klasa pierwsza przygotowała koktajl mleczno owocowy, klasa II wspólnie z rodzicami i wychowawczynią upiekła tosty z dżemem oraz tosty z serem, klasa III była wykonawcą pysznych kanapek z sałatą, jajkiem, pomidorem i ogórkiem. Uczniowie klas starszych pomogli nam przygotować wielki, wspólny stół na holu. My w zamian zaprosiliśmy do wspólnego posiłku naszych kolegów z klas IV-VI, rodziców, nauczycieli oraz pracowników szkoły. Do jedzenia drugiego śniadania w szkole zachęcała nas Pani Dyrektor Bożena Merchel słowami: „Drugie śniadania zjadane podczas pobytu w szkole pozwala nam skoncentrować się na wykonywanych zadaniach, dodaje energii, zapobiega bólom głowy oraz pomaga w nauce. Smacznego!” Wspólnie przygotowywany posiłek to była świetna zabawa, dzięki której najmłodsi uczą się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie. Podczas realizacji w/w zadania przyświecały nam ogólnie przyjęte cele:
- Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka
- Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia
- Umiejętność kulturalnego spożywania posiłków
- Zachowanie higieny podczas jedzenia
To było nasze kolejne „wielkie” śniadanie. W oparciu o doświadczenia z ubiegłych lat widać, że dzieci mają coraz większą świadomość znaczenia tego posiłku w ich codziennej diecie. Do następnego wspólnego śniadania. Za rok!
Dziękujemy rodzicom, którzy aktywnie włączyli się w nasze działania.
Opracowała: Małgorzata Szadkowska