Przepisy naszych Babć
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 24 maj 2016 11:23
- Odsłony: 3193
Klasa II Szkoły Podstawowej w Koloni uczestniczy w konkursie pt.: „Przepis na ciasta i ciasteczka naszych babć”, którego rozstrzygnięcie odbędzie się w Kiełpinie. Dzieci wykonywały prace w czterech zespołach. Teraz czekają na wyniki. A tymczasem podajemy jeden z zaprezentowanych przepisów.
Babka gotowana
(Potrzebna będzie blacha do gotowania babki, wysoki garnek,
taki, aby zmieściła się w nim blacha)
Składniki:
- 6 jaj
- 9 łyżek mąki
- 9 łyżek mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 palma
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie.
Cukier puder mieszamy z palmą do uzyskania puszystej masy, wbijamy 1jajko mieszamy,
dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżkę mączki ziemniaczanej – cały czas mieszając, znowu dajemy jajko,
2 łyżki mączki ziemniaczanej i łyżkę mąki. W ten sposób postępujemy aż do wybicia wszystkich jaj
i zużycia mąki i mączki ziemniaczanej, na koniec dajemy proszek dopieczenia.
GOTOWANIE:
Do wysmarowanej dokładnie tłuszczem i wysypanej np. kaszą manną blachy ( i pokrywki)wykładamy ciasto i dokładnie nakładamy pokrywkę. Następnie wkładamy do wysokiego garnka, w którym gotuje się woda. Po włożeniu blachy z ciastem woda powinna sięgać ¾ wysokości blachy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1i ½ godz. wyjmujemy, odkrywamy pokrywkę i wyjmujemy ciasto na talerz. Gotową babkę można polać lukrem,
Polewą np. czekoladową. Po ostygnięciu konsumujemy. Pycha. Smacznego!
Opracowała: Małgorzata Szadkowska