Kiermasz Świąteczny
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 08 grudzień 2016 20:10
- Odsłony: 2740
Gorączkowy okres przedświątecznych przygotowań nie omija murów szkolnych. Uczniowie aktywnie i z wielkim zaangażowaniem przygotowywali podczas lekcji techniki, plastyki oraz na zajęciach pozalekcyjnych różne ozdoby choinkowe, stroiki, świece, upominki oraz wykonywali ciasteczka, których zapachy wprowadzają w atmosferę magicznych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkie przygotowane produkty zostały wystawione na „Kiermaszu Świątecznym”, który odbył się przy okazji spotkania z rodzicami na wywiadówce. Jak co roku towarzyszył temu wydarzeniu blask świerkowego drzewka. Wytwory dzieci bardzo podobały się rodzicom.
Dla tych, którzy jeszcze nie upiekli ciasteczek przygotowaliśmy dalszy ciąg świątecznych przepisów naszych babć.(Pierwszą część przepisów znaleźć można w ubiegłorocznych wydarzeniach na stronie spkolonia –Kiermasz Świąteczny).
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI BABCI ELŻBIETY
1.CIASTKA ZWYCZAJNE
Składniki:
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- ½ kg cukru
- 1 proszek do pieczenie
- 1 kg mąki
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki mleka
Foremki do wycinania ciasteczek.
Sposób przygotowania: składniki łączymy razem, ciasto wygniatamy. Wałkujemy. Wycinamy różne kształty foremkami. Przygotowujemy żółtko z 1 jajka + mleko, mieszamy; w oddzielnym pojemniku, łączymy cukier waniliowy z cukrem zwykłym i ewentualnie kolorową posypką. Ciastka smarujemy (tuż przed włożeniem do pieca) masą mleko z jakiem, na to posypujemy przygotowaną posypkę, wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15-20 min, w temp. 180 C.
CIASTKA ROBIONE MASZYNKĄ
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 proszek do pieczenie
- Około 1 kg maki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Zrobione ciasto schładzamy, następnie (jeżeli posiadamy odpowiednie foremki do kręcenia ciastek maszynką, to robimy je maszynką) jeżeli nie, przygotowujemy z ciasta wałeczki o dł. około 10-15 cm i kładziemy na blachę. Pieczemy około 20 min. W temp. 180 C. Smacznego.
Opracowała: Małgorzata Szadkowska