Dzień Nowych Technologii w Edukacji

Już 20 marca uczniowie klas I-III wraz z wychowawcami aktywnie uczestniczyli w przygotowaniach i działaniach związanych ze zbliżającym się Dniem Nowych Technologii w Edukacji (22 marca). Rozwijanie w/w aktywności ma na celu popularyzowanie technologii informacyjno-komunikacyjnych w szkole i poza nią. W szkole odbyły się warsztaty z wykorzystanie mat do kodowania, robotów Dash’a i Dota, ozobotów, edukacyjnych gier internetowych np. matzoo, Pisupisu i inne, kodowanie na ekranie, projektowanie robotów humanoidalnych z klocków Lego. Wykorzystano także środki i metody pracy na odległość. Uczniów zafascynowały działania z robotami, ozobotami i klockami lego.

Opracowała:
Małgorzata Szadkowska

 

Egzaminy próbne

Szanowni Rodzice, Uczniowie

Szkoła Podstawowa w Koloni w porozumieniu z Centralną Komisją Egzaminacyjną w Warszawie OKE w Gdańsku i Ministerstwem Edukacji i Nauki przeprowadzi próbny egzamin ósmoklasisty z języka polskiego, matematyki oraz języka angielskiego.
Szkoła Podstawowa w Koloni przeprowadzi próbne egzaminy od 17 marca 2021 r. do 19 marca 2021 r.
Egzamin próbny odbędzie się w Szkole Podstawowej w Koloni w ramach konsultacji. Wszystkie niezbędne materiały - TESTY, do przeprowadzenia egzaminów uczniowie otrzymają w szkole.
Na dzień egzaminów próbnych obowiązuje strój galowy, uczniowie przynoszą ze sobą potrzebne przybory piśmiennicze.

Uczniowie powinni stawić się w szkole o godzinie 8:45, pamiętając o zasadach związanych z zachowaniem obowiązujących zasad BHP związanych z PANDEMIĄ.

EGZAMIN PRÓBNY ROZPOCZNIE SIE:
• 17 marca br. (środa), godz. 9:00 – język polski; (120 minut)
• 18 marca br. (czwartek), godz. 9:00 – matematyka; (100 minut)
• 21 marca br. (piątek), godz. 9:00 – język angielski; (90 minut)

Bożena Merchel
Dyrektor szkoły

Nauka zdalna w szkołach

Województwa pomorskie, mazowieckie i lubuskie

Od 15 do 28 marca w województwach pomorskim, mazowieckim i lubuskim zajęcia dla uczniów klas I-III będą prowadzone hybrydowo, tzn. naprzemiennie. Co to w praktyce oznacza? Dyrektor szkoły jest zobowiązany do tego, aby zorganizować naukę stosując następujące zasady:

  • nie więcej niż 50 proc. uczniów ma zajęcia w budynku szkoły;

  • co najmniej 50 proc. uczniów ma lekcje zdalnie.

Każdy dyrektor najlepiej zna specyfikę swojej szkoły, dlatego nie wskazujemy, ile dni jedna grupa uczniów powinna być w szkole, a ile dni druga. To decyzja dyrektora, który ustali harmonogram prowadzenia zajęć, biorąc pod uwagę – w miarę możliwości – równomierne i naprzemienne rozdzielenie nauki na tryb zdalny i stacjonarny.

Starsi uczniowie z tych regionów będą uczyć się na dotychczasowych zasadach. Utrzymane są również zasady pracy placówek wychowania przedszkolnego.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 11 marca 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. 

Drodzy Rodzice / Opiekunowie

W Szkole Podstawowej w Koloni od dnia 18.03.2021 r. – 26.03.2021 r. nauka w klasach I-III będzie się odbywać w trybie hybrydowym tj. połowa klasy będzie miała lekcje w trybie stacjonarnym (w szkole), połowa uczniów z danej klasy – nauczanie zdalne (w domu).

Podział klasy ustali wychowawca klasy.

Z pozdrowieniami i życzeniami zdrowia Bożena Merchel dyrektor szkoły

8 marca

Dzień Kobiet był świątecznym dniem obchodzonym w przedszkolach i klasach I – III.

Od samego rana panowała w szkole radosna atmosfera. Chłopcy zachowywali się jak prawdziwi dżentelmeni, byli grzeczni, dbali o porządek w klasach, ale przede wszystkim starali się być bardzo mili w stosunku do swoich koleżanek i nauczycielek.

Na lekcjach poruszano tematy związane z rolą kobiet w życiu społecznym. Oglądali zdjęcia kobiet, które piastują najważniejsze funkcje w państwie. Dla wszystkich dzieci jednak najważniejszą i najukochańszą kobietą jest Mama.

Żeby uświetnić ten dzień przygotowali dla mam, babć, sióstr laurki, bukieciki kwiatowe.

Dzień 8 MARCA minął wszystkim bardzo przyjemnie i z pewnością na długo pozostanie w serduszkach dzieci.

Chłopcy (mali mężczyźni) także zostali obdarowani przez dziewczynki upominkami przed zbliżającym się Dniem Mężczyzn (10 marca).

 

Opracowała: Alicja Sikora

 

„PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT” – WARZYWO TYGODNIA – KALAFIOR

Pochodzenie kalafiora  nie jest do końca znane przypuszcza się, że kalafior uprawiany był już 500 lat p.n.e na terenach Azji Mniejszej, skąd przywędrował do Europy, a stąd do Ameryki Północnej. Obecnie kalafior uprawiany jest w wielu krajach na całym świecie i występuje
w wielu odmianach: biały, pomarańczowy/żółty, zielony (romanesco), fioletowy. Kalafior można spożywać na surowo, lecz także piec, dusić, smażyć i gotować. Oprócz zup, kalafior może być składnikiem smacznych zapiekanek makaronowych i ryżowych.
Z kalafiora wyrabiać można ryż, który ma dużo niższą wartość energetyczną od tradycyjnego ryżu białego. Kalafior używany do sałatek najlepiej wcześniej ugotować, jednak spożywanie kalafiora na surowo również jest spotykane. Kalafior to bardzo zdrowe warzywo bogate w źródło błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne
i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny. Kalafior to wszechstronne warzywo, które w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów, co możemy zauważyć na zamieszczonych poniżej zdjęciach nadesłanych przez naszych młodych kucharzy z klas I – III i ich rodziców.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

„TALERZYK PEŁEN ZDROWIA”

W minionym tygodniu uczniowie z klas I – III przygotowywali prace plastyczne na Ogólnopolski Konkurs Plastyczny „Talerzyk pełen zdrowia” organizowany przez Szkołę Podstawową nr 17 w Koszalinie.

Celem konkursu było:

  • Zachęcenie dzieci do czynnego zainteresowania się tematem zdrowego odżywiania;

  • Kształtowanie postaw prozdrowotnych;

  • Uzmysłowienie potrzeby spożywania zbilansowanych posiłków;

  • Rozwijanie zainteresowań dzieci;

  • Pobudzenie wyobraźni oraz kreatywności dzieci.

Talerzyki przygotowane przez naszych uczniów były kolorowe z mnóstwem różnorodnych warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb i nabiału ulepionych z plasteliny, wyciętych z kolorowego papieru i krepy. Z niecierpliwości czekamy na ogłoszenie wyników
i trzymamy mocno kciuki za naszych zdolnych uczniów.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

Poznajemy zawody

Uczniowie klasy I podczas zajęć poznają różne zawody. Zaznajamiając się z pracą ogrodnika poznali rośliny cebulowe, dowiedzieli się czego roślina potrzebuje do życia, posadzili cebule i dbają o jej właściwe nawadnianie. Przy tej okazji dowiedzieli się jakie są właściwości wody pitnej oraz jak szerokie jest spektrum jej wykorzystywania w przyrodzie. Mali ekolodzy przygotowali także kilka przykładów oszczędzania wody. Wykonali doświadczenia związane z substancjami, które mieszają się z wodą i tymi, które się z nią nie łączą np. olej.

Na jednym z ostatnich zajęć dzieci zamieniły się w piekarzy. Z przygotowanego ciasta (drożdże, sól, mąka pszenna, mąka żytnia pytlowa, mąka orkiszowa oraz woda) formowali bułki z makiem, pestkami dyni, czarnuszką. Uformowane bułeczki piekli w piecu około godziny, a po ostudzeniu zasiedli do stołu i z piekarzy zmienili się w konsumentów. Przygotowane przez siebie pieczywo zjedli z masłem i wyhodowanym przez siebie szczypiorkiem.

Opracowała:
Małgorzata Szadkowska

 

Nauka przez zabawę

 Uczniowie klasy III uczyli się programowania. Pracowali z robotami Daschem i Dotem oraz ozobotami. Projektowali roboty humanoidalne z klocków Lego. Poznawanie  elementów robotyki było dla nich przyjemnością i świetną zabawą. Rozwijali wyobraźnię, kreatywność, koncentrację uwagi oraz wytrwałość. Z niecierpliwością czekają na kolejne zajęcia.

                                                                                                  Opracowała: D. Kobiela

 

PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – WARZYWO TYGODNIA – SZPINAK

W minionym tygodniu nasi młodzi kucharze z klas I-III wraz ze swoimi rodzicami przyrządzali różnorodne dania ze szpinaku. Warto zaznaczyć, że warzywo to  zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K.  Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znana była już w starożytnej Persji, dlatego warzywo to nazywane było "perskim zielem". W XI wieku szpinak przywieziony został na tereny dzisiejszej Hiszpanii i stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy. Przez jakiś czas znany był jako "warzywo hiszpańskie", a następnie "potrawa florencka". Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego – jeśli chodzi
o żelazo, to szpinak ma go taką samą ilość jak wołowina.  Szpinak przyrządzać można na niezliczoną ilość sposobów. Można jeść świeże liście szpinaku jako dodatek do kanapek czy do sałatki. Świeży szpinak świetnie komponuje się z serami, zarówno z serami pleśniowymi, jak i fetą, parmezanem i oscypkiem. Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.  Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty ze szpinakiem.

Opracowała Katarzyna Okrój

Zapisy dzieci

UWAGA RODZICE





ZAPISY DZIECI DO KLASY PIERWSZEJ,

PUNKTU PRZEDSZKOLNEGO

I ODDZIAŁU PRZEDSZKOLNEGO (zerówka)

W SZKOLE PODSTAWOWEJ  W KOLONI

NA ROK SZKOLNY 2021/2022

odbędą się w dniach 01.03.2021 r. - 26.03.2021 r.

w sekretariacie szkoły.

 



Wnioski  dostępne są w sekretariacie szkoły lub można pobrać ze strony szkoły http://www.bip.sp.kolonia.witrynaszkolna.pl/strona=bip_dokumenty– zakładka BIP.

    

Wszelkie informacje  dostępne  pod  numerem telefonu:  (58) 685 – 57 – 27.

 

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KOTA

Światowy Dzień Kota przypada 17 lutego. Święto to obchodzony jest w różnych terminach na całym świecie. W Japonii - 22 lutego, w Rosji - 1 marca, w Stanach Zjednoczonych - 29 października, a w Wielkiej Brytanii - 8 sierpnia.  W Polsce przyjęło się celebrować to święto tego samego dnia, co we Włoszech, czyli 17 lutego, choć po raz pierwszy miało to miejsce dwa dni wcześniej. 19 lutego 2006 roku z inicjatywy Miesięcznika "Kot" oraz Cat Club Łódź po raz pierwszy w historii naszego kraju obchodzono święto wszystkich kotów.  Koty to jedne
z najpopularniejszych zwierząt domowych. W starożytnym Egipcie uważane były za święte. Człowiekowi towarzyszą już od wielu tysięcy lat, a pomimo tego nigdy nie wyzbyły się swojej niezależności. Dzień Kota to oczywiście dobra okazja, by docenić naszego własnego pupila, ale przede wszystkim warto pomyśleć o tych ze zwierząt, które nie miały szczęścia. Z okazji tego niezwykłego święta uczniowie klasy II zrobili niezwykłe koty z papierowych talerzyków. Dzieci w swojej pracy wykazały się dużą kreatywnością, stworzyły wiele wspaniałych  kotów wśród, których dominowały rude, w cętki, paski  chociaż nie zabrakło też bardziej oryginalnych różowych czy niebieskich.

Opracowała Katarzyna Okrój

Z czasów, gdy zalegał jeszcze śnieg

 Mija piękna, biała i pożyteczna dla gleby zima. Choć ostanie dni były ciepłe, a śnieg szybko topniał uczniowie kl. I-III, Oddziału Przedszkolnego i PP „Ognik” korzystali z uroków zimowej aury.  Nie zapomnieli także o uzupełnianiu karmników ziarnem, które przekazał naszej szkole Leśniczy Leśnictwa Sianowo Pan Waldemar Szeszuła.

Dziękujemy.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska

     

 

Harcerze na posterunku

Harcerze z 1DH. im. Hieronima Derdowskiego w poniedziałkowy wieczór 1 marca 2021 roku uczestniczyli w VII Kartuskich Obchodach Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych zorganizowanych przez Towarzystwo Upiększania Miasta Kartuz.

W uroczystej mszy w kościele p.w. św. Kazimierza za poległych Żołnierzy Wyklętych i Boże Błogosławieństwo dla Ojczyzny,  w złożeniu kwiatów oraz zniczy pod obeliskiem Danki Siedzikówny wzięli udział przedstawiciele władz państwowych z doradcą Prezydenta RP Panem Piotrem Karczewski, władz wojewódzkich, powiatowych I gminnych z Burmistrzem Kartuz Panem Grzegorzem Mieczysławem Gołuńskim oraz licznymi mieszkańcami. W uroczystości uczestniczyły też liczne poczty sztandarowe, m.in. Służby Więziennej z Gdańska, ZHP Hufca Kartuzy, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. rotmistrza  Witolda Pileckiego w Przodkowie.

pwd.Danuta Kobiela
phm. Małgorzata Szadkowska

Przygotujmy lepszy świat – warzywo tygodnia burak

Niewielu z nas wie, że burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Burak zawiera m.in.: witaminę C, tiaminę, tyboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz wiele cennych minerałów : wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas,sód, cynk. Z buraka można przygotować wiele wspaniałych dań co możemy zobaczyć na poniższych zdjęciach. Potrawy te przygotowali uczniowie klas I-III wraz ze swoimi rodzicami.

Opracowała Katarzyna Okrój

Recykling w Oddziale Przedszkolnym - "Nie wyrzucaj-wykorzystaj"

Dzieci z kl. 0 w bieżącym tygodniu zajmowały się wtórnym wykorzystaniem posegregowanych śmieci podczas recyklingu. Dzieci wykonywały prace ekologiczno-plastyczne z "resztek", które przynosiły z domów: plastikowych korków, butelek, kartonów, gazet. Na zdjęciach uwieczniliśmy to, co udało się wykonać z materiałów z recyklingu: karmniki dla ptaków, drzewa z korków, ludziki z korków i plasteliny, koty z gazety. Taka twórczość sprawiła dzieciom wiele radości, a przy tym rozwijały swoją wyobraźnię, kreatywność i sprawność manualną. 

Opracowała: Joanna Lekner

 

Dentobus w szkole

W dniu 25 lutego 2021 roku w ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie naszą placówkę odwiedził dentobus, czyli mobilny gabinet stomatologiczny. W trakcie wizyty lekarz stomatolog dokonał przeglądu uzębienia uczniów dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I-3 oraz wydał zalecenia odnośnie ewentualnego, dalszego leczenia. Dentobus jest w pełni wyposażonym stomatologicznym gabinetem zabiegowym, znajduje się w nim m.in. w specjalisty, sterowany elektronicznie fotel dentystycznym. Każdy uczeń z kl. I-III, PP „Ognik” oraz Oddziału Przedszkolnego mógł skorzystać z opieki mobilnego gabinetu stomatologicznego po podpisaniu przez rodzica lub opiekuna prawnego oświadczenia. W trakcie wizyty dentobusu lekarz stomatolog przeprowadzał indywidualne badania stomatologiczne. Rodzice otrzymają informację zwrotną o stanie zdrowia zębów swoich pociech. Mamy nadzieję, że dostęp do profilaktyki stomatologicznej przybliży dzieciom temat higieny jamy ustnej i zmniejszy lęk przed wizytami u dentysty.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska

   

Dzień Myśli Braterskiej - święto harcerzy

 „Czuwajcie – to znaczy postępujcie tak, by móc szczęśliwie żyć”
Robert Baden-Powell.

 22 lutego to ważna data w środowisku harcerskim. Tego dnia, 1857 roku urodził się założyciel skautingu, sir Robert Baden-Powell. Tego samego dnia, w 1889 roku urodziła się żona generała, Olave Baden-Powell, która skauting promowała wśród żeńskiej części społeczeństwa. Tego dnia obchodzimy Dzień Myśli Braterskiej. Idea ustanowienia święta pojawiła się w 1926 roku w USA wśród żeńskiej części ruchu skautowego. 73 lata później, 1999 roku, podczas XXX  Światowej Konferencji Skautek nazwę święta zmieniono na „Dzień Myśli Braterskiej”.  W tym dniu harcerze spotykają się wspólnie przy symbolicznym ogniu, aby podtrzymywać ducha braterstwa i przyjaźni. „Dzień Myśli Braterskiej” odbył się również w naszych gromadach i drużynach. Tegoroczne obchody harcerskiego święta w trudnych czasach pandemii miały zmieniona formę. Gromady i drużyny hufca ZHP Kartuzy z okazji DMB wysyłały życzenia losowo wybranym gromadom i drużynom. 1 DH wysłała życzenia w wersji elektronicznej do 2 DH im. Leona Zadurskiego  z Żukowa, 1 GZ wysłała swoją kartkę pocztą tradycyjną do 15 Drużyny Starszoharcerskiej NDZ z Żukowa.  Do nas dotarły kartki od 3 SDH  „Szare Stegny” i 2 DH.  Najważniejsze, że w jakiś sposób byliśmy razem. Zuchy i harcerze, instruktorzy i seniorzy harcerstwa.

 

 

                                                                                                                                            pwd. Danuta Kobiela
phm. Małgorzata Szadkowska

Zapraszamy do przeczytania zaszyfrowanej kartki.

(Podpowiedź: Znasz cały alfabet Polski – poradzisz sobie)

   

 

Na harcerzu polegaj jak na Zawiszy

18 lutego 2021r. przestrzegając zasad COVID-19 zuchy złożyły Obietnicę Zuchową, a harcerze Przyrzeczenie Harcerskie. Przed przystąpieniem do ślubowania druhenki i druhowie wykonując różne zadania pokazały, że nie straszny im „Wodny Potwór”, nieznane ścieżki nie są dla nich przeszkodą, poradzą sobie z przygotowaniem pożywnego posiłku w każdych warunkach, współpraca w grupie daje im wiele satysfakcji, a Antek Cwaniak jest im bliski. W/w zadnia zakończyły trudny okres prób. Zuchy otrzymały legitymacje zuchowe i znaczek zucha, natomiast harcerze książeczki harcerskie i krzyże. Przy świecowisku zabrzmiały słowa piosenki harcerskiej „załóż mundur i przypnij lilijkę, czapkę na bakier włóż i noś, w szeregu stań wśród harcerzy i …”

Zbiórkę przygotowały i zrealizowały:
pwd. Danuta Kobiela

phm. Małgorzata Szadkowska

Bo ja lubię czytać...

Bo ja lubię czytać i już…

(B. Jack)

Uczniowie klas I-III w Międzynarodowym Dniu Dawania Książek oraz z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Dnia Książki dla Dzieci (obchodzonego co roku 2 kwietnia, w dniu urodzin duńskiego baśniopisarza Hansa Christiana Andersena) zostali obdarowani przez wychowawców i autorów programu czytelniczego „Gang Fajniaków” dyplomami za aktywny udział w akcji czytelniczej.

Dodatkowo otrzymali upominki:

kl.III – książki pt: ”Gang Fajniaków” Marcina Przewoźniaka

kl.II - maskotki postaci występujących w książce,

kl.I – naklejki, smycze,

Akcja miała na celu rozpowszechnienie książek dla dzieci oraz wspieranie czytania przez najmłodszych. Akcję w poszczególnych klasach koordynowały Panie: Danuta Kobiela – kl. III, Katarzyna Okrój- kl. II, Pan Małgorzata Szadkowska - kl. I.

Opracowała:
Małgorzata Szadkowska

 
   

 

PRZYGOTUJMY LEPSZY ŚWIAT – WARZYWO TYGODNIA – JARMUŻ

W minionym tygodniu uczniowie klas I – III wraz ze swoimi rodzicami przygotowywali dania z jarmużu. Jarmuż jest jedną z najstarszych form roślin kapustnych. W rejonie Morza Śródziemnego uprawiany jest od ponad 2000 lat. Jest członkiem rodziny roślin krzyżowych, znanej ze swojej zdolności do rozkwitu w chłodniejszych porach roku. Rośliny te mają tendencje do rozrastania się na wielu różnych kontynentach. Jarmuż najbardziej kojarzy się z dużymi, ciemnozielonymi, podłużnymi liśćmi. Mają one kędzierzawe brzegi i sztywny system blaszek o jasnozielonym kolorze. Jednak odmian jarmużu jest wiele. Możemy spotkać liście proste zamiast karbowanych i na przykład w kolorze fioletowym. Jarmuż dostarcza organizmowi sporych ilości błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E, K i składniki mineralne (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Zawiera kilkadziesiąt razy więcej witaminy A oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza niż kapusta. Z jarmużu możemy przygotować wiele smacznych potraw np. sałatki, zupy, koktajle czy zdrową wersję chipsów.

Opracowała Katarzyna Okrój

 

Walentynki

Z okazji Walentynek uczniowie klas I-III naszej szkoły wykonali walentynkowe dekoracje, przygotowali walentynkową pocztę oraz kartki i upominki dla wychowawców, pracowników szkoły oraz kolegów. Zgodnie z przyjętym zwyczajem walentynki były anonimowe. Wywołały wiele radości i uśmiechu na twarzach obdarowanych, a w szkole zapanował walentynkowy klimat. 

Walentynkowe ciekawostki.

  • Walentynki są obchodzone w południowej i zachodniej Europie od średniowiecza.

  • Do Polski obchody walentynkowe trafiły wraz z kultem świętego Walentego.

  • Popularność uzyskały dopiero w latach 90. XX wieku.

  • Najstarsza walentynka pochodzi z 1415 roku i znajduje się w muzeum londyńskim.

  • Co roku wysyła się ponad 1 miliard kartek walentynkowych.

  • Dość nietypowym prezentem walentynkowym we Francji jest… pomidor.

  • Dzieci w wieku od 6 do 10 roku życia wręczają sobie co roku ponad 650 milionów walentynek rocznie.

Opracowała: Małgorzata Szadkowska